C++ Dersine Giriş

4 Kas 2015 · 4 dk okuma süresi

Herkese merhaba bu giriş yazısıyla beraber C++ derslerine başlamış bulunmaktayım. Giriş yazısını çok uzun tutmamakla beraber temel olarak gereken her şeyi eklemeye çalıştım.


Ders Bilgileri

→ Dersleri en temelden anlatacağım ve böylece programcılığa giriş yapmamış olsanız dahi C++ dilini öğrenebileceksiniz.

→ Dersleri mutlaka düzenli biçimde eklemeyi planlıyorum. Bu nedenle dersleri, her hafta Cuma veya Cumartesi günleri eklemeyi düşünüyorum.

→ Ben derslerin örneklerini Microsoft Visual Studio kullanarak hazırlayacam. Sizler dilediğiniz derleyiciyi kullanabilirsiniz. Eğer derleyicinin rol oynayacağı bir program yaparsak onu ders içine mutlaka not ederim.

→ Dersleri hazırlarken çeşitli yerli ve yabancı kaynakları göz önünde bulunduracağım böylece, hem ben yeni şeyler öğreneceğim hem de sizler yani okuyucular birçok inceliği öğrenecek ve birçok detayı kaçırmayacaksınız.

→ İlerleyen derslerde gerek duyulursa videolu anlatım yapmayı düşünüyorum.

→ Derslerde anlamadığınız yerleri yorum veya iletişim kısmından iletirseniz gerekli açıklamaları ilk fırsatta eklerim.

→ Bazı derslerde yararlı olacağını düşündüğüm video veya makalelerin linklerini sizler için ders içeriğine eklerim.

→ Herhangi bir derste hatam veya eksiğim olursa bunu iletişim bölümünden veya e-posta adreslerimden mutlaka iletiniz.

→ Eğer dersler hakkında önerileriniz olursa bana aynı şekilde iletişim bölümünden veya e-posta adreslerimden iletebilirsiniz.

Ders Materyalleri

Şimdi derslerde öğrendiklerini denemeniz için veya verdiğim örnekleri kendiniz test etmeniz için kod derleyicisi gerekmektedir. Belki şuan bu makaleyi okuyan birçok kişide bu bahsedeceğim derleyiciler kuruludur. Ama belki içinizde bu işe sıfırdan başlayan vardır düşüncesiyle ben size gerekli yazılımların isimlerini ve linklerini vereceğim. C++ ile program yazmak için birçok derleyici mevcut diyebiliriz. Bunlardan bazıları Microsoft Visual C++, Dev C++, IBM C++, Oracle C++ vs.

Şimdi öncelikle size şunu belirtmek isterim. Ben Visual Studio kullanıyorum. Çünkü sadece C++ diliyle değil C#, ASP.net ve bazı Microsoft teknolojileriyle de ilgileniyorum. İçinde birçok dil ve teknoloji barındıran geniş bir ortam olması sebebiyle Visual Studionun boyutu biraz hatta bazılarınız için çok büyüktür diyebiliriz.

Visual Studio’nun bize sunduklarını göz önüne alırsak indirmeye değeceğini ve her programlamayla uğraşan kişinin işine yarayacak bir geliştirme ortamı olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanında programlayama çok istekli olduğunuz için sitemde başka programlama dillerine ait kodları ve projeleri çalıştırmayı da düşünüyorsanız mutlaka Visual Studio kurun derim. Şimdi Visual Studio’ya yaptığım övgüler bittiğine göre diğer tavsiye edeceğim derleyici olan Bloodshed Dev C++ derleyicisine geçebiliriz. Boyutu Visual Studio’ya göre bir hayli küçüktür ve birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Sade olmasının yanında Türkçe arayüz desteği de mevcuttur.

Şimdi gelelim indirme linklerine:

C++ Dili Hakkında Bilgiler

C++ Logo

C++ (Türkçe okunuşu: ce artı artı, İngilizce okunuşu: si plas plas), Bell Laboratuvarlarından Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış, C’yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir. İlk olarak C With Classes (Sınıflarla C) olarak adlandırılmış, 1983 yılında ismi C++ olarak değiştirilmiştir.

Genel olarak her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır, ancak her C++ programı bir C programı değildir. Bu durumun bazı istisnaları mevcuttur. C++’ı C’den ayıran özellikler C++’ın nesne paradigması kullanılarak programlamaya olanak tanıyan özelliklerdir. Sınıflar sayesinde yeni veri türleri yaratılabilir veya varolan türlerden yenileri türetilebilir. Ayrıca çok biçimlilik sayesinde bir sınıf tanımıyla yazılmış kod, o sınıf türünden türetilmiş yeni sınıflarla da çalışabilir. Kaynak: WikiPedi

Bjarne Stroustrup

Bjarne Stroustrup

Bjarne Stroustrup (Biyarne Sıtroustrup)(1950, Aarhus), Texas A&M Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün kıdemli araştırma profesörü, Morgan Stanley bankası teknoloji departmanının genel müdürüdür. 1975’te Aarhus Üniversitesi’nin Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden mezun olmuştur. Doktorasını Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden 1979’da almıştır. Kuruluşundan 2002 yılına kadar AT&T Laboratuvarları’nın (Bell Labs) Büyük Ölçekli Programlama Araştırma bölümünün başkanlığını yapmıştır.

Stroustrup, C++ programlama dilinin yaratıcısı ve nesne yönelimli programlamanın öncülerindendir. C++’ın standartlaşması (ANSI/ISO) için aktif olarak rol almıştır ve bu konudaki çalışmalarına devam etmektedir. The C++ Programming Language isimli kitabı, C++’a giriş niteliği taşır. Bu sebeple alanında en fazla tercih edilen kitaplardan biridir. Bu kitap 19’dan fazla dile çevrilmiştir. Stroustrup’un toplamda 7 kitabı ve yüzden fazla makalesi bulunmaktadır. Araştırma alanları, dağıtık sistemler, yazılım tasarımı, programlama teknikleri, yazılım geliştirme araçları ve programlama dilleridir.


Kaynak: WikiPedi